27 May 2012

Siaran Tertunda : Menjejak Kaki ke Surabaya Langsung ke Puncak Bromo - Day 01

Sekian lama terpendam seumpama gunung berapi aktif pendam, kini muncul ke udara siaran tertunda kembara aku ke Surabaya - Puncak Bromo pada bulan March yang lepas. Jadi biarlah gambar bercerita semuanya.. terima kaseyyyyy..



10 March 2012


Sebaik sahaja tiba di Surabaya, guide serta pak supir terus bawa kami menuju ke kota Probolinggo, on the way singgah di kawasan banjir lumpur panas Sidoarjo atau lebih dikenali sebagai bencana lumpur Lapindo. Nak tau lebih lanjut pasal banjir lumpur panas ni boleh baca kat Bencana Lumpur Lapindo.


Kepulan asap di pusat letusan banjir lumpur, bahang panasnya terasa dari pinggir tasik lumpur


Lumpur panas disedut dan dialirkan terus ke sungai

Masjid yang tak sempat disiapkan angkara banjir lumpur

Kesan kemusnahan.. kawasan perusahaan yang ditenggelami banjir lumpur panas, bayangkan berapa dalam lumpur ni..

Selesai meronda-ronda sekitar kawasan banjir lumpur panas ni, kami meneruskan perjalanan ke Probolinggo.. target untuk bermalam di sana sebelum menuju ke Puncak Bromo keesokkan harinya.





1 comment:

  1. Surabaya dah masuk dalam list jalan-jalan saya!!

    ReplyDelete